Racuchy na maślance z jabłkami

Pyszne i chrupiące racuchy z jabłkami to super pyszny pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację. Idealny posiłek do kubka kakao lub herbatki dla dzieci. Szybkie racuszki z jabłkami, banalne w przygotowaniu, do których możesz dodać jednego rozgniecionego banana. Racuchy podane na ciepło z cukrem pudrem, miodem lub domowym dżemem będą świetnym pomysłem na posiłek. Smakują także na zimno, zrumienione na patelni lub podgrzane w piekarniku. Do racuchów z jabłkami pasować będzie domowy dżem morelowy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na racuchy jabłkowe na maślance.

Racuchy na maślance z jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka
  • 500 ml maślanki
  • 3 szklanki mąki pszennej – 385 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie racuszków zaczynam od wlania do miski 500 ml maślanki. Możesz zastąpić ją jogurtem naturalnym, a nawet kefirem.

Wsypuję 3 pełne szklanki mąki pszennej (385 g), wbijam całe średniej wielkości jajko oraz dodaję resztę składników:

  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • większa szczypta soli

Wszystkie składniki mieszam do połączenia. Najczęściej robię to przy użyciu rózgi kuchennej.

Umyte jabłka obieram (lub nie), kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroję w plasterki. Możesz je zostawić lub plasterki przekroić jeszcze na pół. Dodaję je do ciasta, mieszam do połączenia.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego.

Racuchy smażę partiami na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Odsączam je na papierowym ręczniku.

Racuchy na maślance z jabłkami podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Możesz podać je z rozmaitymi dżemami np. lekko kwaskowatymi, które przełamią słodycz racuchów. Idealny będzie mój domowy, niezbyt słodki dżem z rabarbaru i śliwek.

Dżem z rabarbaru i śliwek

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Racuchy na maślance z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *