Sos gyros to prosty kilkuskładnikowy sos podawany na zimno do wielu potraw warzywno-mięsnych. Połączenie jogurtu, majonezu i ketchupu z przyprawami daje świetny sos na kanapki, do dań z grilla, słynnego kebaba. Sos gyros podasz do wędlin, serów, domowych hamburgerów, frytek, chlebowych (lub z ciasta francuskiego) przekąsek, pieczonych, białych mięs, sałatek, grzanek, a nawet jajek na twardo. To prosty i najlepszy przepis na domowy sos z przyprawą gyros. Sos, który wykonasz w chwilę, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos gyros.
SKŁADNIKI:
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
- 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy gyros
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
Wymieszaj delikatnie i dokładnie łyżką lub rózgą kuchenną.
Porady.
- Możesz zaostrzyć smak sosu dodając połowę drobniutko posiekanej papryczki chili albo sporo mielonej ostrej papryki i pieprzu.
- Sos gyros smakuje także z dodatkiem kurkumy lub przyprawy curry.
- Jeśli chcesz odchudzić sos, zrezygnuj z dodatku majonezu.
Gotowy sos przechowuj w lodówce, w szklanym słoiku, do kilku dni.
Smacznego.
Świetny! Robię drugi raz;)
😊👍