Dwuskładnikowa surówka z kiszonych ogórków i cebuli to prosty i smaczny dodatek do potraw z ziemniaków i mięs, także z grilla. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Dodaje ostrości i wyrazistości potrawom. Podasz ją do gulaszy mięsnych, np. delikatnego gulaszu z piersi kurczaka lub puree ziemniaczanego, szaszłyków, grzanek, kanapek z wędliną. Możesz wzbogacić jej smak dodając posiekane marynowane warzywa, np. paprykę lub cebulkę. Surówka z kiszonych ogórków smakuje także z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na szybką surówkę z kiszonych ogórków do obiadu.
SKŁADNIKI:
- 6 ogórków kiszonych
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki posiekaj w kostkę. Możesz je przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Składniki surówki wymieszaj, dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu czarnego, kolorowego, a nawet cytrynowego. Zamiast oleju możesz dodać 4 łyżki oliwy czosnkowej, która dodatkowo wzbogaci smak surówki.
Porada. Do surówki z ogórków kiszonych możesz dodać posiekaną marynowaną paprykę, cebulkę (zamiast świeżej), posiekaną natkę pietruszki oraz drobno pokrojone w kostkę jabłko.
Surówkę przechowuj w lodówce.
Smacznego.
Prosta i zdrowa surówka z kiszonych ogórków <3!
🙂👍
Prosta i bardzo smaczna. Podałam do schabu w sosie z Pani przepisu:)
Obiad rewelacja!!
Super 👍