Mac and cheese

Mac and cheese to szybkie i proste danie wege składające się z makaronu w kremowo-serowym sosie. Danie szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Macaroni and cheese można przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku. Makaron z serem można modyfikować dodając posiekane zioła, boczek, kiełbasę, różne rodzaje serów. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy mac and cheese.


SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu typu kolanka
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 150 g sera cheddar
  • łyżka masła – 25 g
  • łyżka mąki pszennej – 20 g
  • sól, pieprz

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Waga makaronu jest przed ugotowaniem.

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Ugotuj makaron.

Do przepisu na mac and cheese wybierz makaron typu kolanka. Jednak z powodzeniem użyjesz także makaron typu świderki, farralle, muszelki.

Zagotuj 2 litry wody. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. Makaron ugotuj al dente. Przelej go na durszlak, następnie przełóż do garnka lub miski.


Krok 2. Przygotuj ser.

150 g sera cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach.


Krok 3. Przygotuj sos.

Rozgrzej większą i głębszą patelnię. Następnie dodaj łyżkę masła – 25 g. Gdy masło roztopi się, zmniejsz moc palnika na mały, wsyp łyżkę mąki pszennej – 20 g. Całość mieszaj rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Całość mieszaj kilka minut.

Do masy wlej 200 ml lekko ciepłego mleka, mieszaj.

Sos mieszaj tak długo, aż lekko zgęstnieje. Może to potrwać kilka – kilkanaście minut, jednak nie przerywaj mieszania.


Krok 4. Dodaj ser.

Do powstałego sosu wsyp 150 g tartego cheddara. Cały czas mieszaj aż ser całkowicie roztopi się w sosie. Całość gotuj na małej mocy palnika nawet do 10 minut.

Pod koniec dodaj szczyptę soli (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.


Krok 5. Połącz danie.

Ostatnim krokiem jest dodanie wcześniej ugotowanego makaronu kolanka. Zdejmij patelnię z kuchenki. Całość delikatnie połącz, zamieszaj.

Makaron z serem podawaj od razu. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj natką lub innymi świeżymi ziołami.

Mac and cheese można odgrzewać pod przykryciem na patelni na małej mocy palnika.


Smacznego

Kuchnia Ani


 

4 odpowiedzi na “Mac and cheese”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *