Nocna owsianka z mango

Nocna owsianka to szybkie, proste i zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Płatki owsiane z nasionami chia zalane mlekiem z dodatkiem miodu i jogurtu naturalnego to poranne superfood. Nocna owsianka to smaczne śniadanie bez gotowania, wystarczy wymieszać składniki i odstawić na noc do lodówki. Owsianka smakuje z wszelakimi dodatkami w postaci owoców (świeżych, mrożonych, z puszki), bakalii, masła orzechowego, kakao, jogurtów, wiórków kokosowych. Płatki owsiane zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego nocna owsianka jest nie tylko smacznym posiłkiem na śniadanie, także bardzo zdrowym i pożywnym. Po raz kolejny postanowiłam wypróbować w kuchni niepowtarzalne smaki Natu.Care. Aby przygotować nocną owsiankę możesz sięgnąć po mleko krowie, napój roślinny (owsiany, kokosowy, migdałowy, ryżowy, sojowy), jogurt naturalny, kefir, maślankę lub wodę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na nocną owsiankę z posiekanym mango z dodatkiem kolagenu w saszetce Natu.Care. W przepisie znajdziesz także wiele porad dotyczących przygotowania owsianki i zamienników.

Nocna owsianka z mango


SKŁADNIKI:

  • 200 ml mleka
  • 60 g płatków osianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 saszetka kolagenu o smaku mango-marakuja Natu.Care (7,2 g)
  • łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego

Dodatki: suszona żurawina, mandarynki, kosteczki mango i/lub śliwek.
Dodatkiem mogą być dowolne owoce (borówki, maliny, jagody..).

Jest to przepis na jedną dużą owsiankę w słoiku o pojemności 500 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania nocnej owsianki używam płatków osianych górskich w połączeniu z nasionami chia, dzięki czemu owsianka wychodzi bardziej gęstsza i kleista. Nasiona chia można zastąpić babką płesznik.


Krok 1. Podgrzej mleko.

Mleko (lub napój roślinny) podgrzej. Nie doprowadzaj do wrzenia, nie ma takiej potrzeby.


Krok 2. Dodaj płatki i kolagen.

Do słoika wsyp łyżkę nasion chia, 60 g płatków owsianych górskich (lub zwykłych) oraz jedną saszetkę kolagenu o smaku mango-marakuja, zamieszaj.


Krok 3. Wlej mleko.

Całość zalej ciepłym mlekiem/napojem/wodą, delikatnie zamieszaj. Całość możesz zalać też zimnym mlekiem/napojem/wodą.


Krok 4. Dodaj jogurt i miód.

Do składników w słoiku dodaj czubatą łyżkę jogurtu naturalnego (może być wegański) oraz łyżeczkę płynnego miodu (lipowy, wielokwiatowy, gryczany..).


Krok 5. Zamieszaj i odstaw do lodówki.

Owsiankę w słoiku delikatnie zakręć i odłóż do lodówki na całą noc.


Po wyjęciu z lodówki nocną owsiankę można zjeść na trzy sposoby:

  • od razu na zimno;
  • odczekać aż nabierze temperatury otoczenia;
  • podgrzać na małej mocy palnika w garnku lub mikrofalówce.

Do przygotowania nocnej owsianki możesz użyć płatków:

  • górskich,
  • jaglanych,
  • ryżowych,
  • gryczanych,
  • żytnich,
  • orkiszowych,
  • błyskawicznych.

Nocna owsianka to świetny pomysł na przygotowanie zdrowego śniadania dzień wcześniej. Rano wystarczy sięgnąć do lodówki po zdrowe i pożywne śniadanie w słoiku, dodać ulubione dodatki, owoce.. i zajadać 🙂

Smacznego

Kuchnia Ani


Wpis zawiera lokowanie produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *