Treściwa, rozgrzewająca, porządnie doprawiona gęsta zupa z mięsem mielonym, warzywami i dobrą passatą. Zioła prowansalskie, mieszanka przypraw czosnku staropolskiego i papryka mielona podkreślają niesamowicie smak całego dania. Zupa meksykańska, gorąca i pyszna smakuje najlepiej posypana tartym serem, posiekaną natką ze sporą porcją grzanek czosnkowych, ziołowych lub świeżej bagietki z masłem. Kto nie próbował niech żałuje! Polecam o każdej porze dnia i roku 😉 Zupa meksykańska czaruje smakiem, cieszy oczy, jest wyjątkowa i obowiązkowa w naszym jesienno-zimowym menu.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 690 g dobrej passaty
- szklanka wody (250 ml)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie (dużo), słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk
- płaska łyżka mielonej mieszanki przypraw „czosnek staropolski” (u mnie Kamis: w skład wchodzą m.in.: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek)
- oliwa
- do podania: tarty ser i natka, grzanki lub bagietka z masłem
PRZYGOTOWANIE:
- W głębszym i większym garnku na oliwie przesmażam obraną i posiekaną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaję pokrojone w kostkę papryki.
- Gdy papryka lekko zmięknie a cebula zeszkli się wrzucam mięso mielone, doprawiam pieprzem i papryką słodką, smażę aż mięso zmieni kolor.
- Oliwki kroję na pół, dodaję do warzyw i mięsa, wlewam passatę, szklankę wody oraz kukurydzę i czerwoną fasolę wraz z zalewami, doprawiam.
- Zupę gotuję ok. 20 minut na mniejszym ogniu, często mieszam, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Zioła prowansalskie mają być wyraźnie wyczuwalne, podkreślają cały smak dania.
SMACZNEGO 🙂
„Meksyk” – najlepiej z grzankami – jest po prostu przepyszny 🙂
Dziękuję i zgadzam się 😊