Makaron tagliatelle z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i suszonymi, aromatycznymi pomidorami, w słodkim sosie curry, idealny obiad w tygodniu, do pracy. Do takiego zestawu dorzucam często świeżo posiekane pomidory i szalotkę a zamiast śmietanki 30% dodaję mascarpone lub mleczko kokosowe wraz z żółtą pastą curry. Pycha!
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry
SKŁADNIKI:
- 130 g makaronu tagliatelle
- 4-5 kulek liści szpinaku (mrożony brykiet)
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- przyprawy do kurczaka: lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka
- niecała łyżeczka przyprawy curry, szczypta gałki muszkatołowej
- 80 ml śmietanki 30%
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy na głębszej patelni przesmażam pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Dodaję posiekany czosnek, suszone pomidory i szpinak (mrożony brykiet liście). Po 2 minutach wlewam śmietankę, dodaję niecałą łyżeczkę curry i gałkę muszkatołową. Smażę do gotowości mięsa i rozmrożenia szpinaku.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Dodaję do mięsa ze szpinakiem, mieszam, podaję od razu. Danie można posypać grana padano lub parmezanem.
Inspiracja: tutaj.
Uwielbiam!!
Idealne połączenie kurczaka szpinaku i smietanki 😉 ślinka cieknie:))