Ten aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem:
- łyżeczki chrzanu
- tartego parmezanu
- kukurydzy lub zielonego groszku
- chorizo, kiełbasy lub parówek
- kawałków kurczaka
- świeżych słodkich pomidorów lub papryki
Sos pomidorowy z cukinią
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 3 suszone pomidory
- 1/2 cukinii
- 1/2 chili
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, oregano
- łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myję, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Suszone pomidory kroję w kostkę. Chili siekam drobniutko, zostawiam pestki lub wyjmuje w zależności jaką ostrość chcę uzyskać.
Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję cukinię i suszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce.
Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek.
Zrobiłam do makaronu muszelek. Podałam z grubo tartym żółtym serem. Rewelka!!