Prosty i niezwykle pyszny makaron z truskawkami i jogurtem. Makaron w tej wersji smakuje dorosłym i dzieciom. W opisie kilka ciekawych porad. Dla mnie kolejny letni smak dzieciństwa.. Taki makaron przygotujecie przez cały rok, z rozmaitych owoców i łatwo dostępnych składników. Makaron z truskawkami i jogurtem traktuję jako danie wege na ciepło/zimno, deser lub podwieczorek. Wszystko zależy od ilości słodkich dodatków lub wielkości porcji.
Makaron z truskawkami i jogurtem
SKŁADNIKI:
- 110 g makaronu świderki lub penne
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
- lekko czubata łyżeczka cukru pudru
- 8 truskawek
Uwagi do przepisu:
- Zamiast jogurtu można dać śmietanę 18% lub twaróg, np. półtłusty.
- Wymieszanie jogurtu ze śmietaną lub twarogiem też będzie świetną propozycją.
- Truskawki z jogurtem można zmiksować na gładko i polać ugotowany makaron, ja jednak tego nie robię.
- Jeśli lubicie dajcie więcej cukru, nawet zwykłego oraz posypcie danie szczyptą cynamonu.
- Przepis jest na 1 porcję.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na cztery.
W większej misce lub garnku, w którym gotował się makaron (wodę odlewam) mieszam wszystkie składniki, nakładam na talerze, podaję od razu.
Smacznego 😉
Jejku, jakie to musi być dobre z truskawkami!
Polecam 🙂
Uwielbiam! U nas zdecydowanie bardziej słodko, tzn więcej cukru, inaczej by nie zjedli..:)
Pozdrawiam
Emila
Smacznego 🙂
Pozdrawiam!
Mniam 🙂
🙂👍