Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków.
Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego mięsa. Dodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam!
Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu.
SKŁADNIKI: (na ok. 25 szt.)
- 500 g białego sera, u mnie półtłusty twaróg
- 50 g masła
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietany, u mnie 18%
- niecała szklanki mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuszczam w rondelku, studzę.
- Mikserem ucieram ser, dodaję jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego.
- Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron.
Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem.
Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj, Biblioteka Poradnika Domowego, nr 6/98.
muszę takie zrobić, wyglądają pysznie:)
Dziękuję 😊 Ja się zakochałam, są naprawdę pyszne. Polecam 😍