Ser do faszerowania naleśników powstaje u mnie w dwóch wersjach: na słodko i wytrawnie. Na słodko z dodatkiem cukru pudru i żółtek (zazwyczaj na śniadanie), wytrawnie z cebulką, szczypiorem, solą i pieprzem. Każda wersja farszu jest pyszna ukryta w domowych naleśnikach podsmażonych na chrupko. Naleśniki z twarogiem na słodko podasz jako ciepłe śniadanie lub kolację. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ser do naleśników.
Wypróbuj także mój przepis na smaczne naleśniki budyniowe bez jajek
Ser do naleśników
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatki: do słodkiego farszu możesz dodać kilka łyżeczek serka homogenizowanego waniliowego, jogurtu naturalnego bądź śmietany 18 % – dla jeszcze lepszej kremowej konsystencji.
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg umieszczam w misce, dodaję dwa żółtka, cukier puder, cukier z wanilią. Całość dokładnie ugniatam widelcem łącząc masę.
Słodkim twarogiem smaruję naleśniki, zwijam w rulony, na pół lub w trójkąty i podsmażam na tłuszczu – polecam masło, masło klarowane.
Naleśniki z serem podaję gorące, nawet z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Ser do naleśników
Uwielbiam takie odsmazone na słodko naleśniki. 😊
Ja też 😊