Nuggetsy

Domowe nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Soczyste mięso, aromatyczne przyprawy i chrupiące z zewnątrz. Pyszne kawałki mięsa podasz jako danie obiadowe z frytkami lub ziemniakami oraz surówką. Mogą stanowić samodzielne danie podawane z pieczywem i sosami, np. sosem tysiąca wysp lub czosnkowym. Domowe nuggetsy to także świetny pomysł, by zawinąć je w placki tortilli z dodatkiem sałaty, świeżych warzyw i ulubionych sosów. Zapraszam po przepis na pyszne nuggetsy, które uwielbiają dzieci.

Nuggetsy w chrupiącej panierce


SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka – 600 g
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, mielony czosnek
  • 1 l oleju rzepakowego – do smażenia

Panierka:

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

 

Mięso z piersi kurczaka umyj pod bieżącą zimną wodą. Oczyść, pokrój w równej wielkości kawałki (tak, by równomiernie się usmażyły).

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj cztery spore łyżki jogurtu naturalnego, wbij całe jajko, dopraw.

Włóż kawałki kurczaka, obtocz dokładnie, by marynata pokryła równomiernie mięso.

Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową i odstaw na pełną godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjmij miskę z mięsem, a na patelni rozgrzej litr oleju.

W głębokim talerzu wymieszaj dwie szklanki płatków kukurydzianych z dwoma łyżkami mąki pszennej, wymieszaj.

Kawałki kurczaka obtaczaj w panierce, smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron po 2 minuty.

Usmażone kawałki wyławiaj łyżką cedzakową lub metalowym sitem i odsączaj na papierowym ręczniku.

Podawaj z frytkami, ziemniakami i surówkami lub pieczywem i ulubionymi sosami.

Smacznego

Domowe nuggetsy


Inspiracja: Instagram, pyszna_codzienność.

2 odpowiedzi na “Nuggetsy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *