Pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i curry. Kremowy, aromatyczny, pyszny. Idealny dodatek do pieczywa, na śniadanie, przekąskę lub kolację. Pasztet podawaj pokrojony na plastry lub rozsmarowany na kanapce z dodatkiem chrzanu, ketchupu, ćwikły lub sosu chrzanowego, świeżych i konserwowych warzyw (pomidory, ogórki szklarniowe, ogórki kiszone, papryka marynowana). Pasztet z soczewicy podasz na wszelakie okazje pokrojony w plastry i ułożony na półmisku, a także na Wielkanoc. Smakuje także z zimnym, wytrawno-słodkim sosem cumberland przyrządzonego z żurawiny, chrzanu i wina. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pasztet z soczewicy i marchewki (opis krok po kroku) oraz kilka ciekawych porad.

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i curry.


SKŁADNIKI:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki – 250 g
  • ¼ selera – 60 g
  • 1 duża cebula – 120 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka curry
  • 5 łyżek oleju

Do ugotowania soczewicy: 3 szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml) oraz większa szczypta soli.

Forma keksowa o wyższych wymiarach: 35 x 11 cm. Może być nieco mniejsza, pasztet będzie wyższy.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę opłucz na sicie. Wsyp do małego garnka, zalej trzema szklankami zimnej wody, dodaj większą szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości około 5-7 minut.

Ugotowaną i miękką soczewicę odcedź na sicie, przelej zimną wodą, wystudź.

Z marchewek odetnij końce, obierz. Obrany kawałek selera wraz z marchewkami zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Cebulę i czosnek obierz.

Na pięciu łyżkach oleju przesmaż posiekaną drobno cebulę wraz z startymi marchewkami i selerem. Smaż na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.

W misce wymieszaj ugotowaną, przestudzoną i odciśniętą soczewicę, dodaj:

  • trzy całe jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę bułki tartej
  • dopraw solą, pieprzem, curry, lubczykiem, ostrą i słodką papryką, większą szczyptą gałki muszkatołowej.

Masę dokładnie wymieszaj.

Porada. Do masy możesz dodać większą szczyptę mielonej kolendry. Zrezygnuj wtedy z dodatku lubczyku.

Porada. Masę możesz dodatkowo zblendować, jednak nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Masę przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) formy keksowej.

Porada. Jeśli decydujesz się na papier do pieczenia uprzednio wysmaruj formę masłem, papier będzie lepiej przylegał do formy.

Pasztet piecz na środkowej półce piekarnika przez 65 minut.

Po upieczeniu wyjmij pasztet, wystudź.

Wystudzony pasztet kroi się bardzo dobrze. Pasztet zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce do kilku dni.

Pasztet krój na plastry i podawaj na kanapki z pomidorem / ogórkiem / koperkiem lub z ulubionym sosem / chrzanem / ketchupem.

Porady, czym zagęszczać pasztet, by ładnie się kroił:

  1. Do pasztetu dodajemy jajka (białka warto uprzednio ubić na sztywną pianę, lecz nie jest to konieczne) i dosypujemy dwie łyżki bułki tartej.
  2. Możesz dodać namoczoną w mleku lub bulionie kajzerkę.
  3. Możesz dosypać (do wyboru) po dwie łyżki kaszy manny, mąki pszennej, ziemniaczanej lub ryżowej.
  4. Zamiennie możesz dodać zblendowane płatki jęczmienne, owsiane, ryżowe w ilości dwóch – trzech łyżek.

Smacznego

Aromatyczny pasztet z soczewicy


Inspiracja: Poradnik domowy, grudzień 2020.

4 odpowiedzi na “Pasztet z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *