Kolejna propozycja szybkiego, autorskiego ciasta bez miksera, z dodatkiem ulubionych owoców lub tych łatwo dostępnych uzależnionych od sezonu. Dziś brzoskwinie z puszki, na zamówienie Mamy. Ciasto kakaowe z delikatnym aromatem cytryny i smakiem słodkich brzoskwiń w połączeniu z prawdziwym kakao to pyszna i prosta propozycja do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 lekko czubata łyżeczka kakao
- 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 7 połówek brzoskwiń z puszki
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 19 cm.
Do przepisu możecie użyć innych owoców z puszki lub świeżych posiekanych w plastry.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre i mieszam krótko do połączenia.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz, boki smaruję masłem. Na dno wykładam połówki brzoskwiń – dziurkami po pestkach do góry. Wlewam równomiernie ciasto, delikatnie wyrównuję.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę z ciastem wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzę, odwracam do góry dnem, posypuję cukrem pudrem, kroję i podaję.
Smacznego 🙂
Zapraszam także na odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek.
Idealny przepis dla mnie 🙂 łatwy i niewymagajacy stania nad piekarnikiem.
Pozdrawiam
Justyna K.
Zgadza się:) i zawsze wychodzi!
Świetne ciasto.
Pozdrawiam
Kasia
Dziękuję:)