Ryż z kurczakiem

Ryż z kurczakiem, czerwoną papryką i zielonym groszkiem w aromatycznym sosie z bulionu i śmietanki. Proste, smaczne i kolorowe danie, które podasz na codzienny obiad lub ciepłą kolację w gronie najbliższych, np. Sylwester. Sos mięsny z warzywami można odgrzewać, każdego dnia smakuje lepiej. Kurczak z warzywami w kremowym sosie to potrawa, którą można urozmaicać zmieniając proporcje oraz rodzaje warzyw (żółta papryka, cukinia, kukurydza, pomidorki koktajlowe). Kurczaka w sosie podasz nie tylko z ryżem. Smakuje z wszelakimi kaszami lub makaronem krótkim. Jeśli lubisz dania z kurczakiem i warzywami koniecznie wypróbuj moje przepisy na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry oraz makaron z kurczakiem i szpinakiem.

Ryż z kurczakiem przed podaniem posyp parmezanem i świeżymi ziołami, np. natką, rukolą, bazylią, a nawet szczypiorkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kurczaka z ryżem, który smakuje całej rodzinie. W przepisie znajdziesz też kilka ciekawych porad dotyczących zamienników i dodatków do dania. Zapraszam do gotowania!

Ryż z kurczakiem i warzywami w aromatycznym sosie śmietanowym


SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • ½ szklanki bulionu – 125 ml
  • 8 łyżek słodkiej śmietanki 12 % lub 18 %
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk
  • 6 łyżek oliwy

SKŁADNIKI DO UGOTOWANIA RYŻU:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli

Do podania: parmezan / tarty żółty ser / natka / rukola / bazylia.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka umyj pod zimną bieżącą wodą, oczyść z błon, pokrój w równej wielkości kostkę.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę.

Na patelni rozgrzej sześć łyżek oliwy. Podsmaż na niej kurczaka z cebulą i czosnkiem. Smaż kilkanaście minut, pod koniec dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem, wymieszaj.

Porada. Suszony lubczyk możesz zastąpić oregano. Jeśli chcesz zaostrzyć smak potrawy, dodaj połowę posiekanej papryczki chili lub większą szczyptę suszonej ostrej papryki.

Umytą paprykę przekrój na pół, oczyść z gniazda nasiennego, posiekaj w kostkę. Paprykę dodaj do mięsa na patelni. Wsyp połowę szklanki mrożonego zielonego groszku (lub z puszki). Wlej połowę szklanki (125 ml) bulionu, zamieszaj. Całość smaż 10-15 minut.

Pod koniec smażenia mięsa z warzywami dodaj osiem łyżek słodkiej śmietanki 12 % lub 18 %, zamieszaj. W razie potrzeby danie dopraw solą i pieprzem.

Porada. Śmietankę możesz zastąpić trzema łyżkami jogurtu naturalnego lub dwoma łyżkami serka mascarpone. Śmietankę 12 % lub 18 % zastąpisz też śmietanką 30 %.

Gdy sos się smaży, ugotuj ryż. W garnku zagotuj cztery szklanki wody, posól, wsyp szklankę opłukanego ryżu. Gotuj do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź na sicie.

Na talerze wykładaj ryż, polej sosem. Danie na talerzu posyp parmezanem (lub tartym żółtym serem), udekoruj natką / rukolą / bazylią.

Porady

  1. Do przepisu wykorzystałam mrożony zielony groszek, możesz sięgnąć po ten z puszki po uprzednim odsączeniu z zalewy.
  2. Czerwoną paprykę możesz zastąpić żółtą, a nawet połową małej cukinii.
  3. Do dania pasować będzie także dodatek kilku pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół) oraz połowa szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki).

Danie możesz odgrzać łącząc ryż z kurczakiem na patelni. Innym sposobem będzie odsmażenie ryżu na niewielkiej ilości masła i połączenie go na talerzu z gorącym sosem. Danie na talerzu posyp parmezanem (lub tartym żółtym serem), udekoruj natką / rukolą / bazylią, a nawet posiekanym szczypiorem.

Smacznego

Ryż z kurczakiem, papryką i zielonym groszkiem w aromatycznym sosie

4 odpowiedzi na “Ryż z kurczakiem”

  1. Już zrobiłam, dużo wyszło, na dwa dni dla całej rodziny będzie. Dziękuję za fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *