Dziś przepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! 😉
Orzechowiec z jabłkami
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżeczka octu jabłkowego
- 2 jabłka drobno posiekane
- 100 g posiekanych drobno lub tartych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, około 2 minut.
Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach.
Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta.
Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.
Nastawiam piekarnik na 180 st. C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wkładam keksówkę z ciastem na środkową półkę i piekę ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
Studzę, posypuję cukrem pudrem, podaję. Smacznego 😉
Przepis zmodyfikowany: dodatek Świata Kobiety „101 przepisów” tom 11.