Orzechowiec z jabłkami

Dziś przepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! 😉

Orzechowiec z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 jabłka drobno posiekane
  • 100 g posiekanych drobno lub tartych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, około 2 minut.

Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach.

Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.

Nastawiam piekarnik na 180 st. C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wkładam keksówkę z ciastem na środkową półkę i piekę ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.

Studzę, posypuję cukrem pudrem, podaję. Smacznego 😉

 

 

 

 

 

 

Przepis zmodyfikowany: dodatek Świata Kobiety „101 przepisów” tom 11.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *