Racuchy drożdżowe, puszyste, smaczne, proste – z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Dla mnie szaleństwo, cudne i pyszne. Mogłabym serwować je cały czas ze słodkimi dodatkami, cieszyć się nimi podając nawet na deser. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło lub na zimno – polecam prosty przepis 😉
Racuchy drożdżowe kakaowe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe.
Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem z wanilią, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywam bawełnianą ściereczką.
Po tym czasie wsypuję resztę mąki, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym.
Smacznego 😉
Pyszne 🙂
Moje dzieci je pokochaly;-)