RACUCHY KAKAOWE

Racuchy drożdżowe, puszyste, smaczne, proste – z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Dla mnie szaleństwo, cudne i pyszne. Mogłabym serwować je cały czas ze słodkimi dodatkami, cieszyć się nimi podając nawet na deser. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło lub na zimno – polecam prosty przepis 😉

Racuchy drożdżowe kakaowe


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe.

Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem z wanilią, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywam bawełnianą ściereczką.

Po tym czasie wsypuję resztę mąki, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam.

Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “RACUCHY KAKAOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *