Zdrowe, pożywne muffiny słodzone miodem gryczanym z orzechami laskowymi HELIO, orzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy 🙂
Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji 🙂 A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami 😉
16 muffinek mi wyszło.
SKŁADNIKI:
- 100 g płatków owsianych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO
- 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie
- 80 g suszonych jagód goji
- 180 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko, u mnie L
- 120 g miodu, u mnie gryczany
- 65 g oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane namaczamy w jogurcie naturalnym.
- W innej misce mieszamy rozbełtane jajko z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
- Mieszamy wszystkie składniki razem z przesianą mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C grzanie góra plus dół.
- Formę na muffinki wypełniamy ciastem, pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika.
- Gotowe można polać polewą czekoladową – zaszaleć i dodać kalorii 🙂
Piękne!
A jakie pyszne, oczywiście wcale nie tuczące i na dodatek zdrowe;)))
Tak tak :))))