Pyszne i aromatyczne grzybowe pierogi z suszonych grzybów. Pachną lasem, lubczykiem, ziołami i …. Świętami! (rzecz jasna) 🙂
Przepis lekko zmodyfikowany z Poradnika Smakosza „Polskie smaki, pierogi …. pierogi”, nr 9-10, 2016, s. 10.
Składniki:
ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– około 3/4 szklanki ciepłej wody
farsz:
– 160 g suszonych grzybów
– 2 średnie cebule
– garść świeżego i drobniutko posiekanego koperku
– sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili
Przygotowanie:
- suszone grzyby umieść w garnku, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny; grzyby powinny być miękkie, wtedy odcedź je i posiekaj je drobniutko (możesz je też zmielić);
- na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i połącz z grzybami;
- całość dobrze wymieszaj, przypraw do smaku;
- jeśli chodzi o ciasto to połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób na elastyczne i spójne ciasto;
- ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj kółka lub inne ozdobne brzegi, faszeruj, dobrze zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Smacznego 🙂