Pierogi z grzybami

Pyszne i aromatyczne grzybowe pierogi z suszonych grzybów. Pachną lasem, lubczykiem, ziołami i …. Świętami! (rzecz jasna) 🙂

Przepis lekko zmodyfikowany z Poradnika Smakosza „Polskie smaki, pierogi …. pierogi”, nr 9-10, 2016, s. 10.

Składniki:

ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 łyżka oleju

– szczypta soli

– około 3/4 szklanki ciepłej wody

farsz:

– 160 g suszonych grzybów

– 2 średnie cebule

– garść świeżego i drobniutko posiekanego koperku

– sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili

Przygotowanie:

  • suszone grzyby umieść w garnku, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny; grzyby powinny być miękkie, wtedy odcedź je i posiekaj je drobniutko (możesz je też zmielić);
  • na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i połącz z grzybami;
  • całość dobrze wymieszaj, przypraw do smaku;
  • jeśli chodzi o ciasto to połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób na elastyczne i spójne ciasto;
  • ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj kółka lub inne ozdobne brzegi, faszeruj, dobrze zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *