Świątecznie u mnie jak nic! Takie śledziki będą smakować nie tylko podczas świątecznych spotkań, to także świetna przekąska lub przystawka podczas imprez jesiennych czy imienin wszelakich. Kawałki śledzia z burakiem i jabłkiem to idealne połączenie, wystarczy dodatek pieczywa i gotowe.
Składniki:
- 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę
- 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę)
- 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę
- 1 średnia cebulka pokrojona w kosteczkę
- mały pęczek koperku drobno posiekany
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki, dopraw do smaku. Jeśli chcesz możesz dodać 2 łyżki majonezu.
Smacznego 🙂