Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole.
W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć!
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- około 0,5 szklanki ciepłej wody
farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- słodka papryka, lubczyk i liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. przygotuj ciasto:
- ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; wodę dodawaj stopniowo, nie od razu; odstaw ciasto na 15 minut;
2. przygotuj farsz:
- opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno;
- obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju; dodaj grzyby, podsmażaj chwilę;
- kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby;
- następnie dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj grzyby z cebulą, przypraw do smaku, wymieszaj i duś przez około 20 minut;
- ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im ładny kształt;
- gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.
(przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z „Poradnika Smakosza”, nr 9-10, 2016, s. 14); smacznego 🙂