Pierogi z kapustą i grzybami

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole.

W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć!

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 0,5 szklanki ciepłej wody

farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • słodka papryka, lubczyk i liść laurowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. przygotuj ciasto:

  • ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; wodę dodawaj stopniowo, nie od razu; odstaw ciasto na 15 minut;

2. przygotuj farsz:

  • opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno;
  • obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju; dodaj grzyby, podsmażaj chwilę;
  • kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby;
  • następnie dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj grzyby z cebulą, przypraw do smaku, wymieszaj i duś przez około 20 minut;
  • ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im ładny kształt;
  • gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.

(przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z „Poradnika Smakosza”, nr 9-10, 2016, s. 14); smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *