Jednogarnkowe danie, które podaję najczęściej z ryżem lub aromatyczną kaszą gryczaną. Tak najbardziej nam smakuje. Proste i łatwe w przygotowaniu danie, na szybko, bez wysiłku.
Soczyste kawałki piersi kurczaka duszone z marchewką i groszkiem z dodatkiem masła i ziół. Pycha! 🙂
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- szklanka pokrojonej w kostkę marchewki – zarówno świeża jak i mrożona
- połowa szklanki zielonego groszku – używam mrożonego, nie z puszki
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, szczypta vegety, szczypta cukru
- rozgnieciony ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- masło
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Pierś myję, osuszam, kroje w kostkę. Marynuję w przyprawach, czosnku i łyżce oleju.
W garnku rozgrzewam delikatnie około łyżki masła, szklę na nim drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaję mięso z kurczaka, mieszam. Gdy po chwili zmieni kolor na jasny dodaję resztę składników, dolewam trochę wody, duszę do miękkości warzyw, przyprawiam w razie potrzeby. Gotowe!
Podaję z natką i tartym parmezanem. Smacznego 🙂
Pysznyyyyy taki kurczak na końcu z dodatkiem parmezanu 😉