Ciasto bananowe

Pyszne, maślane ciasto bananowe z polewą czekoladową. To wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, nawet dla początkujących kucharzy. Ciasto przygotujesz z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Ciasto smakuje także z innymi owocami: świeżymi, z puszki lub mrożonymi. Możesz udekorować je polewą czekoladową, lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto bananowe z domową polewą czekoladową.

Ciasto bananowe


SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej – 1 szklanka i 4 łyżki
  • ½ szklanki cukru
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, cukier puder do oprószenia lub lukier.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na małą tortownicę o średnicy Ø 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta z bananami jest bardzo proste.

Trzy banany obierz, posiekaj na kawałki, rozgnieć widelcem na papkę.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Miękkie masło (50 g, czyli ¼ tradycyjnej kostki o wadze 200 g) utrzyj z połową szklanki cukru. Możesz to zrobić przy pomocy miksera (na niskich obrotach) lub utrzeć całość widelcem. Ja nie używam miksera. Dodaj jedno całe jajko, dokładnie połącz.

Mąkę pszenną (200 g, czyli jedną szklankę i cztery łyżki) wymieszaj z lekko czubatą łyżeczką proszku do pieczenia.

Do masy maślano-jajecznej wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dwie łyżki mleka oraz rozgniecione banany. Całość wymieszaj dokładnie, ale krótko – tylko do połączenia składników, najlepiej rózgą kuchenną.

Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą (dno i boki). Zamiennie możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia. Uprzednio wysmaruj formę masłem, odmierzony kawałek papieru zgnieć w kulkę, rozwiń i wyłóż (pognieciony papier jest bardziej plastyczny, co oznacza, że łatwiej i równomierniej przykleja się do formy).

Ciasto wylej do formy, wyrównaj.

Tortownicę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 40-45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmij od razu z piekarnika, wystudź na kratce.

Przygotuj polewę czekoladową według tego przepisu, udekoruj ciasto.

Ciasto możesz zamiennie polać lukrem bądź oprószyć cukrem pudrem.
Na talerzu przed podaniem warto ułożyć na cieście lub obok plasterki bananów.

Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Ciasto bananowe”

  1. Ciekawie napisany tekst, fajnie, że jest taki blog w internecie. Jestem stałym czytelnikiem tego bloga i polecam innym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *