Żur wigilijny

Postny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy żur wigilijny.

Żur wigilijny


SKŁADNIKI:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody (do moczenia grzybów)
  • 300 ml zakwasu na żur
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 12 % – można pominąć
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Namocz grzyby.

Przed ugotowaniem żuru wigilijnego, dzień wcześniej wieczorem namocz 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki). Wsyp je do szklanej miski, zalej dwoma szklankami zimnej wody (500 ml), odstaw na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.


Krok 2. Ugotuj grzyby.

Następnego dnia namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły wlej do garnka, przykryj przykrywką i zagotuj. Po zagotowaniu od razu zmniejsz moc palnika na najmniejszą. Grzyby gotuj do miękkości (jakieś 30-35 minut).

Porada. Grzyby po namoczeniu możesz pokroić na kawałki.


Krok 3. Dodaj przyprawy.

Do ugotowanych grzybów wlej 1000 ml gorącego bulionu warzywnego, dodaj obrany ząbek czosnku (przekrojony na pół) oraz wsyp większą szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj.


Krok 4. Dodaj zakwas i śmietankę.

Chwilę gotuj, wlej 300 ml zakwasu na żur, całość zagotuj. Zupa delikatnie się zagęści. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku, wlej sześć pełnych łyżek śmietanki 12 % lub 18 %.

Warzywa z gotowania bulionu możesz wykorzystać do pasztetów lub domowej sałatki jarzynowej.

Porada. Jeśli wolisz ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku zupy możesz dodać więcej żuru. Wszystko zależy od mocy zakwasu.

Żur wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Domowy żur podawaj gorący z ugotowanymi kawałkami ziemniaków bądź z pieczywem.


Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *