Placek z cukinii

Super smaczny wytrawny i wegetariański paj z cukinii z papryką, cheddarem i natką. To prosty placek warzywny pieczony w tortownicy lub formie do tarty. Przygotujesz go z kilku łatwo dostępnych składników. Pyszny placek, który podasz jako ciepłą przekąskę, potrawę na imprezę, kolację lub ciepły posiłek w ciągu dnia. Smakuje na ciepło i zimno, podany z sałatą z winegretem, rukolą, dowolnym mixem sałat. Jeśli lubisz, upieczony placek przed podaniem możesz polać niewielką ilością sosu pomidorowego lub ketchupem. To smaczna propozycja na Sylwester i inne imprezy okolicznościowe. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paj cukiniowy.

Placek z cukinii z cheddarem


SKŁADNIKI:

  • 550 g cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 g tartego cheddara lub żółtego sera
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu – 50 g
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
Jajka w rozmiarze L.


PRZYGOTOWANIE:

Z umytej cukinii odkrój dwa końce. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych (grubych) oczkach. Cukinii nie obieraj.
Startą cukinię ułóż na sicie, posól, odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij.

W czasie, w którym cukinia puszcza sok obierz cebulę i dwa ząbki czosnku, posiekaj w drobną kostkę.

Cebulę z czosnkiem przesmaż na dwóch łyżkach oleju. Gdy się zeszkli, wyłącz palnik i odstaw cebulę do ostygnięcia.

Połowę umytej, czerwonej papryki posiekaj w drobną kostkę. Podobnie z natką, posiekaj ją drobno.

Porada. Natkę pietruszki możesz zastąpić innymi ziołami. Do placka z cukinii pasuje również świeżo posiekany koperek, szczypiorek i mięta. Dodaj wtedy połączenie pół pęczka świeżego koperku oraz dwie gałązki mięty. Innym razem sam szczypiorek.

Odciśniętą cukinię przełóż do większej miski. Dodaj przesmażoną na oleju cebulę z czosnkiem oraz resztę składników:

  • 2 jajka
  • 200 g tartego cheddara lub żółtego sera
  • ½ czerwonej papryki 
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 większe łyżki majonezu – 50 g
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Całość przypraw:

  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa

Dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Paj cukiniowy inaczej placek z cukinii piecz 35 minut, na ładny złoty kolor. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o kilka minut, tak by placek ładnie się przyrumienił.

Upieczony placek możesz od razu wyjąć z piekarnika. Najlepiej kroi się delikatnie przestudzony.

Przed podaniem, placek warto udekorować świeżymi ziołami: posiekaną natką, koperkiem, miętą. Placek można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Smacznego

Placek z cukinii z cheddarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *