Super smaczny wytrawny i wegetariański paj z cukinii z papryką, cheddarem i natką. To prosty placek warzywny pieczony w tortownicy lub formie do tarty. Przygotujesz go z kilku łatwo dostępnych składników. Pyszny placek, który podasz jako ciepłą przekąskę, potrawę na imprezę, kolację lub ciepły posiłek w ciągu dnia. Smakuje na ciepło i zimno, podany z sałatą z winegretem, rukolą, dowolnym mixem sałat. Jeśli lubisz, upieczony placek przed podaniem możesz polać niewielką ilością sosu pomidorowego lub ketchupem. To smaczna propozycja na Sylwester i inne imprezy okolicznościowe. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paj cukiniowy.
Placek z cukinii z cheddarem
SKŁADNIKI:
- 550 g cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200 g tartego cheddara lub żółtego sera
- ½ czerwonej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu – 50 g
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
Uwagi do przepisu:
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
Jajka w rozmiarze L.
PRZYGOTOWANIE:
Z umytej cukinii odkrój dwa końce. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych (grubych) oczkach. Cukinii nie obieraj.
Startą cukinię ułóż na sicie, posól, odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij.
W czasie, w którym cukinia puszcza sok obierz cebulę i dwa ząbki czosnku, posiekaj w drobną kostkę.
Cebulę z czosnkiem przesmaż na dwóch łyżkach oleju. Gdy się zeszkli, wyłącz palnik i odstaw cebulę do ostygnięcia.
Połowę umytej, czerwonej papryki posiekaj w drobną kostkę. Podobnie z natką, posiekaj ją drobno.
Porada. Natkę pietruszki możesz zastąpić innymi ziołami. Do placka z cukinii pasuje również świeżo posiekany koperek, szczypiorek i mięta. Dodaj wtedy połączenie pół pęczka świeżego koperku oraz dwie gałązki mięty. Innym razem sam szczypiorek.
Odciśniętą cukinię przełóż do większej miski. Dodaj przesmażoną na oleju cebulę z czosnkiem oraz resztę składników:
- 2 jajka
- 200 g tartego cheddara lub żółtego sera
- ½ czerwonej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 większe łyżki majonezu – 50 g
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Całość przypraw:
- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa
Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Paj cukiniowy inaczej placek z cukinii piecz 35 minut, na ładny złoty kolor. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o kilka minut, tak by placek ładnie się przyrumienił.
Upieczony placek możesz od razu wyjąć z piekarnika. Najlepiej kroi się delikatnie przestudzony.
Przed podaniem, placek warto udekorować świeżymi ziołami: posiekaną natką, koperkiem, miętą. Placek można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego
Placek z cukinii z cheddarem