Ciasto francuskie z serem i pieczarkami

Ciasto francuskie podzielone na kawałki z żółtym serem, pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami. Ciasto posmarowane aromatyczną pastą ajwar (z pieczonych papryk i bakłażana) z oregano i lubczykiem skropione oliwą. To pyszna przekąska na ciepło i zimno, którą dowolnie modyfikujesz ilością i rodzajem składników. Ciasto francuskie z serem i pieczarkami podasz na stół jako przekąskę na imprezę i Sylwester bądź kolację na ciepło. To szybka i ładnie prezentująca się przekąska. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciastka francuskie na wytrawnie z żółtym serem, pomidorkami i pieczarkami oraz kilka ciekawych porad.

Ciasto francuskie z serem i pieczarkami


SKŁADNIKI:

  • 300 g ciasta francuskiego – 1 opakowanie
  • 2 łyżki ajwaru
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 pieczarki
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie z serem i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie, więc zacznij od razu od nagrzania piekarnika.

Ustaw temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto francuskie rozłóż na desce. Posmaruj dwoma łyżkami ajwaru. Pastę warzywną możesz zamienić na ketchup, koncentrat pomidorowy, passatę, a nawet pesto.

Ciasto podziel na 10 prostokątnych kawałków. Zacznij od przecięcia ciasta wzdłuż dłuższej części na pół, następnie pokrój je na cztery pionowe części, jak na zdjęciu poniżej.

Pomidorki umyj, posiekaj w plasterki. Obrane pieczarki pokrój w talarki.

Prostokąty z ciasta przełóż ostrożnie na blaszkę z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Pięć dużych plastrów żółtego sera przekrój na pół. Na każdy kawałek ciasta ułóż połówkę z sera, ułóż pomidorki i pieczarki. Całość posyp solą, pieprzem, oregano i lubczykiem, skrop równomiernie oliwą. Możesz użyć oliwy czosnkowej.

Porady

  1. Przyprawy są dowolne. Do wytrawnych ciastek z ciasta francuskiego pasować będzie także bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka.
  2. Żółty ser można zastąpić mozzarellą, parmezanem, cheddarem.
  3. Do ciasta francuskiego w wytrawnej wersji pasować będzie dodatek kolorowych oliwek bądź/i papryki pokrojonej w małe kosteczki oraz kawałeczki szynki / plasterki salami.

Tak przygotowane ciasto francuskie w kawałkach wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę piekarnika. Piecz 20 minut do ładnego, złocistego koloru ciasta.

Po upieczeniu od razu wyjmij przekąskę, udekoruj świeżymi listami rukoli, bazylii bądź natką pietruszki. Można dodatkowo skropić oliwą.

Smacznego

Ciasto francuskie z żółtym serem, pomidorkami i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *