Placki ziemniaczane, idealne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jeden z lepszych przepisów na placki, smak dzieciństwa. Polecam Ci mój przepis na placki ziemniaczane, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Placki smakują najlepiej podane ze śmietaną z cukrem, sosem pieczarkowym lub kiszoną kapustą. Można je odgrzewać w piekarniku, podać z gulaszem i traktować jako kompletny, porządny posiłek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula – 240 g
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Uwagi do przepisu:
Ziemniaki ważone były przez obraniem.
Usmażone placki warto odsączyć na papierowym ręczniku.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub siekam na kawałki i blenduję na puree w misie blendera.
Nad miską ustawiam sito, nakładam porcje puree. Odstawiam na chwilę na bok, pozwalam by ziemniaki odciekły.
W tym czasie obieram cebulę i siekam w drobną kostkę.
W misce mieszam odciśnięte puree ziemniaczane, dodaję jajka, posiekaną drobniutko cebulę, mąkę, solę i pieprzę. Sok po ziemniakach ostrożnie odlewam a pozostałą na dnie skrobię zbieram łyżką i dodaję do masy.
Wszystkie składniki razem mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Łyżką nakładam porcje ciasta ziemniaczanego, tworzę łyżką kształt placka i lekko spłaszczam.
Smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.
Porada. Po pierwszej partii warto sprawdzić smak placków, wtedy można je jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Jako dodatki polecam Ci moje sprawdzone przepisy na domowy i bardzo aromatyczny sos pieczarkowy, gulasz drobiowy oraz gulasz z mięsa mielonego i papryk. Do placków ziemniaczanych pasują idealnie.
Smacznego 😉
Zjadłabym 🙂🙂
🙂👍
Świetnie wyglądają
Pozdrawiam
Ewa
Dziękuję 😉
Pozdrawiam!
Wyszły pyszne! Zjedliśmy ze śmietaną z cukrem będę polecać;-)
Bardzo mi miło 🙂