Pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. To sprawdzony przepis na ciasto bez miksera, które zawsze się udaje. Proste i ekspresowe ciasto z rabarbarem, na maślance, które przygotujesz w kilka chwil. Polecam po upieczeniu posypać je cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto mmożesz przygotować także wrzucając do niego dowolne owoce, świeże, mrożone lub z puszki, bakalie wszelakie lub sporą łyżkę kakao.
Ciasto z rabarbarem
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 g rabarbaru
- 2 lekko płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanka cukru
- szczypta soli
- 15 g cukru z wanilią
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Ciasto z rabarbarem piekę w formie 24 x 28 cm przez ok. 45 minut.
W innych formach czas pieczenia może ulec zmianie, najlepiej sprawdzić przed końcem patyczkiem, ew. cienkim nożykiem czy ciasto jest upieczone – patyczek lub nożyk powinny wyjść suche.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 1180st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Rabarbar myję, odcinam końce, obieram z włókien i kroję w niezbyt dużą kostkę.
W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Najlepiej przesiać je przez sitko. Do suchych składników dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, układam posiekany rabarbar.
Ciasto z rabarbarem piekę ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego.
Super fajny przepis Aniu
Dziękuję bardzo 🙂
Dzien dobry
A czy mogę dac truskawki? Jeśli tak.to ile będzie ok?
Pozdrawiam
Asia
Jak najbardziej – ok. 500g posiekanych truskawek będzie dobrze 😉
Ciasto robię po raz trzeci. Z różnymi owocami. Świetne proporcje idealny smak.
Polecam
Kaja
Bardzo mi miło 🙂
Czy mogę dać mleko zamiast maślanki? 😊 Pozdrawiam
Jak najbardziej tak 🙂
Pani Aniu!
Piekę to ciasto odkąd je spotkałam na blogu. Z różnymi owocami. Niezawodny przepis! Mega ciasto. Prosto i smacznie jak lubię.
Monia
Bardzo mi miło 😉