Bardzo pożywna i zdrowa sałatka dziś wita nas na śniadanie – jak weekend to weekend! 😉 Idealna do pracy, do słoika, jako lunchbox, przekąska, sałatkowa przystawka. Podaję z grzankami, chrupiącą świeżą bagietką, razowym chlebem lub samą.
Kasza gryczana (moja ulubiona kasza!:) z dodatkiem świeżych warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, rzodkiewki z aromatycznym twarogiem wędzonym posypana koprem, bomba zdrowia!
Kto lubi kaszę, kto lubi warzywa niech przygotowuje i zajada – samo zdrowie! 🙂 Kaszę gryczaną można zastąpić dowolną inną lub ryżem. SMACZNEGO! 😉
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 100 g twarogu solankowego wędzonego
- pęczek rzodkiewki
- 1 żółty pomidor
- 1 mniejszy czerwony pomidor
- 1 żółta mała papryka
- 1 zielony ogórek
- sól, pieprz do smaku
- świeżo posiekany koperek – 1 łyżka
- opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Kaszę gotuję wg instrukcji na opakowaniu, studzę.
Warzywa dobrze myję. Pomidory i paprykę kroję w mniejszą kostkę, obranego ogórka oraz umytą dobrze rzodkiewkę kroję w półksiężyce.
Twaróg kruszę. Koperek siekam.
W miseczce układam kaszę, warzywa, dodaję twaróg, przyprawiam do smaku (opcja: dodaję majonez) oraz posypuję koperkiem, mieszam. Sałatka gotowa!