Gulasz z cukinii z kiełbasą

Aromatyczny, domowy i łatwy w przygotowaniu gulasz z cukinii, papryk i kiełbasy. Dobrze doprawiony z dodatkiem słodkich pomidorów, cebuli i czosnku. To gulasz warzywny z kiełbasą przygotowany z łatwo dostępnych składników. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, potrawę na imprezę. Gulasz podasz z ryżem, makaronem, kaszą, w szczególności z pieczywem (bagietka, grzanki, ciemne pieczywo). Smakuje podany do potraw z grilla. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii przepełniony warzywami i dobrą kiełbasą.

Gulasz z warzyw i kiełbasy


SKŁADNIKI:

  • 300 g cebuli
  • 2 żółte papryki
  • 2 pomidory
  • 3 cukinie – 750 g
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 450 g kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego – 190 g
  • 1 litr bulionu – 4 szklanki o pojemności 250 ml
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, lubczyk, mielona słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie gulaszu z cukinii i kiełbasy zaczynam od przygotowania wszystkich składników, obrania i umycia warzyw.

Cebule obieram, kroję na cztery i w cienkie plasterki (jak na zdjęciu poniżej). Czosnek obieram i kroję w małą kosteczkę. Do garnka z grubym dnem wlewam sześć pełnych łyżek oliwy. Cebule z czosnkiem smażę na małej mocy palnika do zeszklenia.

Z dwóch żółtych papryk wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę.

Kiełbasę kroję wzdłuż na pół i kroję w niezbyt cienkie półplasterki, jak na zdjęciu.

Kiełbasę i posiekaną w kostkę żółtą paprykę dodaję do cebuli w garnku. Całość podsmażam na średniej mocy palnika przez 10-15 minut.

Wlewam litr bulionu warzywnego. Gotuję na średniej mocy palnika przez 5-10 minut.

Do kiełbasy i warzyw dodaję przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory pokrojone w kostkę oraz cukinię.

Gulasz z warzyw i kiełbasy gotuję na średniej mocy palnika przez kilkanaście minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką. Danie można dodatkowo doprawić ostrą papryką i oregano.

Gulasz z cukinii i kiełbasy podasz z pieczywem, makaronem, kaszą, ryżem.. Danie posyp dodatkowo tartym żółtym serem lub parmezanem oraz świeżo posiekaną natką.

Gulasz smakuje także podany do potraw z grilla. Jeśli zrezygnujesz z kiełbasy powstanie pyszny wege gulasz, który podasz jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych mięs, np. udek pieczonych lub do kotletów mielonych.

Smacznego

Gulasz z warzyw i kiełbasy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *