Aromatyczny, domowy i łatwy w przygotowaniu gulasz z cukinii, papryk i kiełbasy. Dobrze doprawiony z dodatkiem słodkich pomidorów, cebuli i czosnku. To gulasz warzywny z kiełbasą przygotowany z łatwo dostępnych składników. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, potrawę na imprezę. Gulasz podasz z ryżem, makaronem, kaszą, w szczególności z pieczywem (bagietka, grzanki, ciemne pieczywo). Smakuje podany do potraw z grilla. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii przepełniony warzywami i dobrą kiełbasą.
Gulasz z warzyw i kiełbasy
SKŁADNIKI:
- 300 g cebuli
- 2 żółte papryki
- 2 pomidory
- 3 cukinie – 750 g
- 10 pomidorków koktajlowych
- 450 g kiełbasy
- 5 ząbków czosnku
- mały słoik koncentratu pomidorowego – 190 g
- 1 litr bulionu – 4 szklanki o pojemności 250 ml
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz, lubczyk, mielona słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie gulaszu z cukinii i kiełbasy zaczynam od przygotowania wszystkich składników, obrania i umycia warzyw.
Cebule obieram, kroję na cztery i w cienkie plasterki (jak na zdjęciu poniżej). Czosnek obieram i kroję w małą kosteczkę. Do garnka z grubym dnem wlewam sześć pełnych łyżek oliwy. Cebule z czosnkiem smażę na małej mocy palnika do zeszklenia.
Z dwóch żółtych papryk wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Kiełbasę kroję wzdłuż na pół i kroję w niezbyt cienkie półplasterki, jak na zdjęciu.
Kiełbasę i posiekaną w kostkę żółtą paprykę dodaję do cebuli w garnku. Całość podsmażam na średniej mocy palnika przez 10-15 minut.
Wlewam litr bulionu warzywnego. Gotuję na średniej mocy palnika przez 5-10 minut.
Do kiełbasy i warzyw dodaję przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory pokrojone w kostkę oraz cukinię.
Gulasz z warzyw i kiełbasy gotuję na średniej mocy palnika przez kilkanaście minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką. Danie można dodatkowo doprawić ostrą papryką i oregano.
Gulasz z cukinii i kiełbasy podasz z pieczywem, makaronem, kaszą, ryżem.. Danie posyp dodatkowo tartym żółtym serem lub parmezanem oraz świeżo posiekaną natką.
Gulasz smakuje także podany do potraw z grilla. Jeśli zrezygnujesz z kiełbasy powstanie pyszny wege gulasz, który podasz jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych mięs, np. udek pieczonych lub do kotletów mielonych.
Smacznego
Gulasz z warzyw i kiełbasy