Sałatka z makaronem, szynką i czerwoną papryką to świetna propozycja na śniadanie, lunch, kolację lub dodatek do imprezowego stołu. Sałatkę z makaronem szykuję z majonezem, czasem z domowym sosem czosnkowym, który także pasuje idealnie.
SKŁADNIKI:
- 180 g makaronu typu kolanka, świderki
- 200 g szynki
- 1 czerwona papryka
- 60 g tartego cheddara
- mała puszka kukurydzy z groszkiem (212 ml, waga netto 170 g)
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i wystudź.
Szynkę i paprykę pokrój drobno. Możesz dodać niewielką ilość posiekanego pora (jasną część).
W misce wymieszaj razem makaron, szynkę, paprykę oraz tarty ser. Jeśli się zdecydowałeś to także posiekany por.
Cheddar możesz zastąpić innym serem dojrzewajacym, np. parmezanem, bursztynem.
Dodaję odsączone z zalewy kukurydzę z groszkiem. Możesz użyć tylko kukurydzy lub samego zielonego groszku, nawet mrożonego (po uprzednim ugotowaniu i przestudzeniu).
Czerwona fasola z puszki też byłaby świetnym dodatkiem do sałatki makaronowej.
Składniki sałatki wymieszaj, dodaj 2 łyżki majonezu, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dla ostrzejszego smaku dodaj 1 łyżeczkę ostrej musztardy lub posiekaną ostrą papryczkę.
Sałatkę przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami: oregano, natką, koperkiem, rukolą, kiełkami.
Smacznego.