Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną smakuje w sam raz. Danie pierwsze lub kompletny obiad z solidną porcją mięsa i warzyw. Treściwa, syta, porządnie doprawiona, na wywarze mięsno-warzywnym. Zupę podaję z koperkiem lub natką. Do zupy zamiast kaszy możecie dodać soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami.
SKŁADNIKI:
- 3 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży ziemniak (opcja)
- 1/4 selera
- kawałek pora, jasna część
- 1 cebula
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej
- płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
- 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 l wody
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, myję. Cebulę drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Dodaję ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki.
Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję kaszę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut do miękkości kaszy i ziemniaka. W razie potrzeby doprawiam do smaku, wsypuję lubczyk i mieszam.
SMACZNEGO 😉