Sernik z herbatnikami

Kremowy i pyszny sernik z budyniem na ciasteczkowo-kakowym spodzie oblany polewą czekoladową. Sernik z dodatkiem pokruszonych kakaowych herbatników. To sernik, który uda się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Bez ubijania białek, z małą ilością jajek. Dodatkowo, w opisie przepis na sernik dyniowy z dodatkiem mojego puree z dyni. Sernik udekorujesz polewą czekoladową, lukrem bądź oprószysz cukrem pudrem. To pyszny i efektowny sernik, który (oprócz wypieku w tygodniu) z powodzeniem podasz na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc bądź domowe uroczystości. Zapraszam po mój sprawdzony i łatwy przepis na sernik z herbatnikami.


Sernik na ciasteczkowym spodzie


SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej – 60 g
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru – 40 g
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 80 g herbatników kakaowych

Dodatkowo polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki 12 % (zamiennie 18%, 30 %, 36 %)
  • 90 g czekolady mlecznej bądź deserowej

FORMA ∅ Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie sernika zaczynam od ciasteczkowego spodu.

W tym celu odmierzam 250 g herbatników. Kruszę je i wkładam do misy blendera, miksuję na gładki pył.

Porada. Jeśli nie masz blendera możesz pokruszyć herbatniki w inny sposób: ciasteczka wsypać do woreczka foliowego i utłuc na pył np. wałkiem lub butelką obciążoną wodą.

Masło (100 g, czyli połowę tradycyjnej kostki o wadze 200 g) roztapiam w rondelku, lekko studzę. W misce mieszam pył z herbatników, roztopione masło oraz dwie łyżki kakao.

Tortownicę o średnicy 24 cm smaruję masłem (dno oraz boki) i wykładam dokładnie papierem do pieczenia.

Powstałą masą wykładam dno tortownicy, dociskam, wyrównuję.

Aby ciasteczkowy spód stwardniał, tortownicę wstawiam do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowuję masę serową. Do garnka lub sporej, wysokiej miski przekładam kilogram sera twarogowego. Ser łączę z cukrem, budyniem (proszkiem) oraz mąką:

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej – 60 g
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru – 40 g
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki dokładnie mieszam rózgą kuchenną bądź mikserem.

Do masy wbijam dwa całe jajka, krótko miksuję.

Ważne, aby połączyć ze sobą składniki krótko – miksować bądź mieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. W ten sposób unikniemy dodatkowego napowietrzania masy, co powoduje spore wyrośnięcie sernika podczas pieczenia (mocne „wybrzuszenie”, następnie opadnięcie.

Porada. Jeśli decydujesz się na sernik dyniowy to dobry moment na to, by dodać dwie szklanki (o pojemności 250 ml) puree z dyni. Wmieszaj je ostrożnie w masę. Dalej postępuj jak w przepisie niżej.

Tortownicę wyjmuję z lodówki. Delikatnie wymieszaną masę wylewam na kakaowo-ciasteczkowy spód, wyrównuję.

Kakaowe ciasteczka kruszę i wtykam równomiernie w sernik.

Porada. Jeśli przygotowujesz sernik dyniowy możesz śmiało zrezygnować z dodatku kakaowych ciasteczek.

Piekarnik nagrzej do temp. 150 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Sernik wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz 70 minut.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na 30 minut.

Przygotuj polewę: w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj rózgą do rozpuszczenia.

Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową, posyp cukrem pudrem bądź lukrem, np. lukrem cytrynowym.

W sezonie na udekorowany polewą czekoladową sernik można dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. truskawki, jeżyny, maliny…

Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *