Pierogi z kapustą i grzybami ze szpinakiem

Świątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:)

Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje i zaspokojenie podniebienia kiedy trzeba;) Kiedy świąteczny kurz opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml ciepłej wody
  • do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki

Składniki na farsz:

  • 500 g kwaszonek kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • Przyprawy:
    • 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk

    Przygotowanie:

    • ciasto:
    • ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw je na 10 minut, przykryj ściereczką, by nie zaschło; do takiej gotowej kulki dodaj 2 łyżki szpinaku – powstaną zielone plamki, w razie czego dodaj trochę mąki;
    • farsz:
    • opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno;
    • obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle; dodaj posiekane grzyby, podsmażaj chwilę i przypraw papryką i lubczykiem (niewiele, chodzi o delikatny posmak, nie dominację nad smakiem farszu);
    • kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby;
    • następnie dodaj liść laurowy i ziele i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj farsz z patelni (grzyby z cebulą), przypraw do smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, woda odparuje, wyjmij liść i ziele;
    • ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im swój kształt;
    • gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.

    Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *