Świątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:)
Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje i zaspokojenie podniebienia kiedy trzeba;) Kiedy świąteczny kurz opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 200 ml ciepłej wody
- do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki
Składniki na farsz:
- 500 g kwaszonek kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- masło klarowane do smażenia
- Przyprawy:
- 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk
Przygotowanie:
- ciasto:
- ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw je na 10 minut, przykryj ściereczką, by nie zaschło; do takiej gotowej kulki dodaj 2 łyżki szpinaku – powstaną zielone plamki, w razie czego dodaj trochę mąki;
- farsz:
- opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno;
- obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle; dodaj posiekane grzyby, podsmażaj chwilę i przypraw papryką i lubczykiem (niewiele, chodzi o delikatny posmak, nie dominację nad smakiem farszu);
- kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby;
- następnie dodaj liść laurowy i ziele i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj farsz z patelni (grzyby z cebulą), przypraw do smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, woda odparuje, wyjmij liść i ziele;
- ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im swój kształt;
- gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.
Smacznego 🙂