Szaszłyki z ciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą.
Szaszłyki z parówek w cieście francuskim
SKŁADNIKI:
- 450 g ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów)
- 6 dobrych gatunkowo parówek
- opcja: oregano, słodka i ostra papryka
- dodatkowo: patyki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozkładam na blacie. Układam 6 płatów obok siebie, zawijam w nie parówki (można teraz oprószyć przyprawami), zlepiam dłońmi ciasto, przycinam obie końcówki ciasta (je także można upiec).
Każdą parówkę w cieście kroję w poprzek na ok. 4-5 kawałków. Nadziewam po 5 na długim patyczku szaszłykowym.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Szaszłyki piekę ok. 20-25 minut do ładnego złotego koloru. Podaję z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego 😉