Syrop z cebuli

Syrop z cebuli i miodu pomaga m.in. zwalczyć kaszel suchy i mokry, kaszel, wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych, ma działanie dezynfekujące. Syrop z cebuli przygotujesz przez cały rok z łatwo dostępnych składników, jednak największą popularność zyskuje w okresie jesienno-zimowym. Podstawowy syrop z cebuli przygotujesz z cebuli, miodu i soku z cytryny. Domowy syrop można modyfikować dodając do niego posiekany imbir lub/i czosnek. Po trzech dniach otrzymasz pyszny i super zdrowy syrop z cebuli, którego popijaj dwa lub trzy razy dziennie, po jednej łyżce, po posiłku. Najlepiej zacząć pić od września do końca zimy i cieszyć się zdrowiem 😉 Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy syrop z cebuli.

Syrop z cebuli


SKŁADNIKI:

  • 2 duże cebule – 320 g (lub 4 mniejsze)
  • 5 łyżek miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję czysty i suchy słoik o pojemności 500 ml.

Cebulę obieram i drobno siekam.

Do słoika układam posiekaną drobno cebulę. Można dodać łyżkę drobno posiekanego imbiru.

Dolewam pięć łyżek miodu (możesz zastąpić go cukrem w tej samej ilości) oraz dwie łyżki soku z cytryny. Dokładnie mieszam łyżką.

Polecam miód lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy.

Porada. Jeśli lubisz możesz dodać także posiekany lub przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Jeśli dodasz szczyptę kurkumy sok nabierze dodatkowego złotego koloru oraz walory smakowe.

Gdy wszystkie składniki w słoiku dokładnie wymieszasz przykryj słoik przykrywką (ale nie zakręcaj) i odstaw na blat kuchenny na dwa – trzy dni. Przez ten czas cebula puści sok.
Cebulę ze słoika odcedź na sicie. Syrop przechowuj w lodówce.

Syrop z cebuli pij po dwie – trzy łyżki dziennie, najlepiej po posiłku.

Na zdrowie!

Syrop z cebuli

Kuchnia Ani

4 odpowiedzi na “Syrop z cebuli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *