Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekane talarki ziemniaków z dodatkiem kiełbasy i czerwonej papryki w sosie śmietanowo – serowym z gałką muszkatołową. To bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka, którą podasz na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna i sycąca. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i cebulką to niewątpliwie idealny pomysł na ciepłe danie podczas imprez. Zapiekankę można podawać jako samodzielne danie bądź z dodatkiem świeżych sałat, szczególnie z rukolą z prostym winegretem. Aby zapiekanka jeszcze bardziej kusiła widokiem przed podaniem warto udekorować ją świeżymi ziołami (natką, kolendrą, koperkiem, szczypiorkiem) oraz kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i papryką.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule – 200 g
  • 2 ząbki czosnku – 15 g
  • 3 kawałki kiełbasy – 230 g
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki sera cheddar
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, słodka papryka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta słodkiej papryki
  • ½ szklanki sera cheddar

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, posiekaj w niezbyt cienkie / grube talarki.

Ziemniaki ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj płaską łyżkę soli, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika. Gotuj na średniej mocy pod lekko uchyloną przykrywką przez 8 minut.

Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego. Dwie cebule i dwa ząbki czosnku obierz. Warzywa posiekaj w kostkę.

Porada. Do zapiekanki ziemniaczanej można wykorzystać każdy kolor papryki bądź całkowicie z niej zrezygnować, bowiem już same ziemniaki z kiełbasą i cebulką smakują rewelacyjnie.

Na trzech łyżkach oleju przesmaż cebule. Smaż ją na małej mocy palnika przez 15 minut aż ładnie się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku, zamieszaj, smaż minutę.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Na dwóch łyżkach oleju przesmaż ją z papryką na rumiano – przez 20 minut.

Do kiełbasy z papryką dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem.

Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz słodką papryką, zamieszaj.

Porada. Do zapiekanki w wersji na ostro można dodać jedną, posiekaną papryczkę chili. Dodaj ją wtedy podczas smażenia kiełbasy z papryką.

Podgotowane ziemniaki odcedź na sicie, ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na talarki ziemniaków rozsyp cztery łyżki cheddaru. Cheddar można zastąpić żółtym serem lub parmezanem.

Na ziemniaki z serem rozłóż równomiernie cały farsz z kiełbasy i warzyw.

Przygotuj sos. W miseczce połącz dwa całe jajka, połowę szklanki śmietanki 30 % oraz połowę szklanki tartego cheddara (lub żółtego sera). Całość dopraw solą, pieprzem, po szczypcie gałki muszkatołowej i słodkiej papryki. Tak przygotowanym sosem polej równomiernie zapiekankę.

Zapiekankę piecz na środkowej półce piekarnika. Ustaw moc 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę piecz przez 40 minut (lub dłużej jeśli po tym czasie ziemniaki nie były miękkie).

Po upieczeniu można od razu wyjąć zapiekankę z piekarnika. Udekoruj ją świeżymi ziołami.

Smacznego

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *