Tarator – chłodnik ogórkowy

Tarator to pyszny bułgarski chłodnik ogórkowy. Jest rewelacyjny w smaku z dodatkiem jogurtu i czosnku. Chłodnik z chrupiących ogórków gruntowych to super pomysł na przekąskę w upalne dni. Przygotujesz go szybko z kilku łatwo dostępnych składników. Podasz go z bazylią, natką i posiekanymi orzechami włoskimi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na tarator, czyli chłodnik ogórkowy.

SKŁADNIKI:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki gruntowe – 340 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Do podania: posiekana natka, koperek, bazylia, posiekane w talarki ogórki i rzodkiewka, kilka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki umyj i obierz. Przekrój je wzdłuż na ćwiartki.

Z ogórków wydrąż nasiona, a ogórki posiekaj drobno, posól i odstaw na 20 minut, by puściły sok.

W większej misce wymieszaj 400 g jogurtu naturalnego z trzema obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Dodaj odciśnięte ogórki (zostaw kilks kosteczek do dekoracji), wlej łyżkę soku z cytryny oraz dwie łyżki oliwy.

Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Chłodnik dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Chłodnik ogórkowy schładzaj w lodówce.

Przed podaniem udekoruj posiekanymi ogórkami, natką lub koperkiem. Możesz dodać po listku świeżej bazylii na porcję oraz po kilka plasterków rzodkiewki.

Orzechy obierz, posiekaj i posyp nimi chłodnik.

Tarator, czyli bułgarski chłodnik ogórkowy przechowuj w lodówce pod przykryciem, podawaj zimny.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Tarator – chłodnik ogórkowy”

  1. Wczoraj jedliśmy z Pani Przepisu, prosto i przepysznie! Dziękuję za inspiracje. Nigdy nie przepadaliśmy za chlodnikami..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *