Tarta warzywna z ciasta francuskiego

Dziś kolorowa wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki, może być kilka różyczek mrożonego, wcześniej obgotować w wodzie
  • 1 marchew, pokrojona w plasterki
  • mała cebula posiekana drobno
  • 10 kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 mała cukinia, pokrojona w pół-plasterki
  • opakowanie fety pokrojonej w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • garść tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, ostra papryka,  bazylia do smaku, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej patelni podsmażam przez chwilę cebulę i cukinię, studzę.
Piekarnik nagrzewam do 200ºC, grzałka góra plus dół, bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika.
Brokuł i marchew gotuję kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz.
Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety.
Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście.
Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję!
Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj.

Jedna odpowiedź do “Tarta warzywna z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *