Dziś kolorowa wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki, może być kilka różyczek mrożonego, wcześniej obgotować w wodzie
- 1 marchew, pokrojona w plasterki
- mała cebula posiekana drobno
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 mała cukinia, pokrojona w pół-plasterki
- opakowanie fety pokrojonej w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- płaska łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- garść tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, ostra papryka, bazylia do smaku, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej patelni podsmażam przez chwilę cebulę i cukinię, studzę.
Piekarnik nagrzewam do 200ºC, grzałka góra plus dół, bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika.
Brokuł i marchew gotuję kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz.
Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety.
Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście.
Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję!
Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj.
Ale fajna. Muszę sprobowac;)