Domowa tarta z owocami i niezwykle puszystym kremem z mascarpone i śmietanki to propozycja na weekendowy i szybki deser. Tarta udekorowana sezonowymi owocami prezentuje się pięknie, podana do popołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami to pomysł na deser, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka (na niedużą blaszkę, np. o wymiarach 20 x 23 cm).
Tarta z kremem i owocami
SKŁADNIKI:
- 170 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła, prosto z lodówki
- 1 średnie jajko
- 45 g drobnego cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 350 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 30 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru – 85 g
Dodatkowo owoce: posiekane na cztery lub połówki truskawki, maliny, borówki.
Uwagi do przepisu:
Do przepisu wykorzystałam formę do tarty o średnicy 23 cm. W nieco większej tarta będzie niższa.
Do składników na krem z mascarpone możesz dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny lub limonki.
Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami, także listkami świeżej mięty.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, następnie szybko zagniatam ciasto dłońmi, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 40 minut.
Ciastem wykładam formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto i piekę je w temp. 160 st. C przez ok. 35 minut.(ustawiam program grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika.
Wystudzone dekoruję kremem, trzymam w lodówce.
Przed podaniem dekoruję umytymi, osuszonymi i posiekanymi (truskawki) owocami. Można udekorować listkami mięty.
Przygotowanie kremu: w wysokim naczyniu umieszczam składniki na krem (oprócz masła), miksuję (ostrożnie, by nie pochlapać kuchni) zaczynając od małych obrotów i powoli je zwiększając. Po kilku chwilach miksowania na większych obrotach krem gęstnieje. Dodaję kawałeczki zimnego masła, miksuję do połączenia. Sztywnym kremem dekoruję wystudzone ciasto, wykładam owoce.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Wczoraj zrobione mega pyszne ciasto
Dziękuję za przepis 😉
Bardzo mi miło 🙂👍