Pyszne i szybkie koszyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem duszonego bakłażana, papryki i szynki. To super pomysł na ciepłą przekąskę lub przystawkę. Możesz podawać je z sosem czosnkowym. Smakują podane także na zimno. Tartaletki z ciasta francuskiego przygotujesz w innych wersjach, np. z pomidorami, mozzarellą i bazylią lub mięsem mielonym w sosie bolognese. Ciasto francuskie podane w formie koszyczków można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, wędliną. Można przyrządzić je także w wersji deserowej, np. ze słodkim twarogiem z bakaliami, posiekanymi owocami, budyniem.. Przepis opisany krok po kroku. Zapraszam po ciekawy przepis na koszyczki z ciasta francuskiego.
Tartaletki z bakłażanem i szynką
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
- 1 bakłażan – 300 g
- 1 mała cebula – 80 g
- 1 czerwona papryka – 180 g
- 2 ząbki czosnku
- 30 g tartego żółtego sera lub parmezanu
- 3 duże plastry szynki – 120 g
- 5 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie koszyczków z ciasta francuskiego zaczynam od odmierzenia składników i umycia warzyw.
Z bakłażana odcinam końce, kroję go w kostkę i układam w misce. Kawałki bakłażana delikatnie solę, mieszam i odstawiam na 10 minut.
Paprykę, cebulę i czosnek kroję w kostkę.
Szynkę kroję w kostkę. Zamiast szynki możesz użyć dowolnej kiełbasy, a nawet parówek.
Przygotowuję farsz. Na patelni rozgrzewam trzy łyżki oliwy. Przesmażam na niej posiekaną cebulę z czosnkiem, papryką i szynką.
Z bakłażana umieszczonego w misce odciskam powstały sok, delikatnie wycieram ręcznikiem papierowym.
Po pięciu minutach smażenia warzyw i szynki dodaję pokrojonego bakłażana, przyprawiam. Warzywa smażę razem 15 minut, często mieszając.
Pod koniec smażenia dodaję porwane na kawałki listki świeżej bazylii.
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, kroję wzdłuż na dwie części. Następnie kroję w poprzek tworząc dwanaście kwadratów.
Pokrojonym na kawałki ciastem wykładam foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe), delikatnie dociskając ciasto do foremek nadaje mu kształt.
Łyżką nakładam farsz warzywny z szynką, równomiernie posypuję tartym serem.
Tartaletki piekę w temp. 200 st. C (grzaniem góra plus dół bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut.
Od razu po upieczeniu koszyczki wyjmuję z piekarnika i podaję. Smakują na ciepło i zimno.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Jak ka uwielbiam takie szybkie wypieki!!😗