Tartaletki z bakłażanem i szynką

Pyszne i szybkie koszyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem duszonego bakłażana, papryki i szynki. To super pomysł na ciepłą przekąskę lub przystawkę. Możesz podawać je z sosem czosnkowym. Smakują podane także na zimno. Tartaletki z ciasta francuskiego przygotujesz w innych wersjach, np. z pomidorami, mozzarellą i bazylią lub mięsem mielonym w sosie bolognese. Ciasto francuskie podane w formie koszyczków można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, wędliną. Można przyrządzić je także w wersji deserowej, np. ze słodkim twarogiem z bakaliami, posiekanymi owocami, budyniem.. Przepis opisany krok po kroku. Zapraszam po ciekawy przepis na koszyczki z ciasta francuskiego.

Tartaletki z bakłażanem i szynką


SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
  • 1 bakłażan – 300 g
  • 1 mała cebula – 80 g
  • 1 czerwona papryka – 180 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g tartego żółtego sera lub parmezanu
  • 3 duże plastry szynki – 120 g
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie koszyczków z ciasta francuskiego zaczynam od odmierzenia składników i umycia warzyw.

Z bakłażana odcinam końce, kroję go w kostkę i układam w misce. Kawałki bakłażana delikatnie solę, mieszam i odstawiam na 10 minut.

Paprykę, cebulę i czosnek kroję w kostkę.

Szynkę kroję w kostkę. Zamiast szynki możesz użyć dowolnej kiełbasy, a nawet parówek.

Przygotowuję farsz. Na patelni rozgrzewam trzy łyżki oliwy. Przesmażam na niej posiekaną cebulę z czosnkiem, papryką i szynką.

Z bakłażana umieszczonego w misce odciskam powstały sok, delikatnie wycieram ręcznikiem papierowym.

Po pięciu minutach smażenia warzyw i szynki dodaję pokrojonego bakłażana, przyprawiam. Warzywa smażę razem 15 minut, często mieszając.

Pod koniec smażenia dodaję porwane na kawałki listki świeżej bazylii.

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, kroję wzdłuż na dwie części. Następnie kroję w poprzek tworząc dwanaście kwadratów.

Pokrojonym na kawałki ciastem wykładam foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe), delikatnie dociskając ciasto do foremek nadaje mu kształt.

Łyżką nakładam farsz warzywny z szynką, równomiernie posypuję tartym serem.

Tartaletki piekę w temp. 200 st. C (grzaniem góra plus dół bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut.

Od razu po upieczeniu koszyczki wyjmuję z piekarnika i podaję. Smakują na ciepło i zimno.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Tartaletki z bakłażanem i szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *