Warzywa pieczone z chili, lubczykiem i rodzynkami

Pyszna i zdrowa porcja warzyw. Pieczone na ostro z papryczką chili przełamane smakiem lubczyku i słodkich rodzynek. Idealne połączenie!
Smakują same lub z dodatkiem ulubionego makaronu czy kaszy. Podczas pieczenia warzywa puszczają sok, więc takie danie można śmiało zjeść z dodatkiem świeżej chrupiącej bagietki, na końcu maczając ją w pysznym i zdrowym warzywnym soku. Nic się nie może zmarnować 🙂

Smacznego 🙂 Na zdrowie!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili z pestkami (bez lub kilkoma, wedle gustu)
  • sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku
  • spora garść rodzynek
  • oliwa z oliwek do pokropienia

Przygotowanie:

  • warzywa myjemy, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, pieczarki i cukinię w talarki;
  • w naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z przyprawami, dodajemy pokrojoną w talarki chili, dodajemy rodzynki i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy dobrze;
  • pieczemy w temp. 180 stopni pod przykryciem bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około godzinę, do miękkości warzyw.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *