Pyszna i zdrowa porcja warzyw. Pieczone na ostro z papryczką chili przełamane smakiem lubczyku i słodkich rodzynek. Idealne połączenie!
Smakują same lub z dodatkiem ulubionego makaronu czy kaszy. Podczas pieczenia warzywa puszczają sok, więc takie danie można śmiało zjeść z dodatkiem świeżej chrupiącej bagietki, na końcu maczając ją w pysznym i zdrowym warzywnym soku. Nic się nie może zmarnować 🙂
Smacznego 🙂 Na zdrowie!
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili z pestkami (bez lub kilkoma, wedle gustu)
- sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku
- spora garść rodzynek
- oliwa z oliwek do pokropienia
Przygotowanie:
- warzywa myjemy, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, pieczarki i cukinię w talarki;
- w naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z przyprawami, dodajemy pokrojoną w talarki chili, dodajemy rodzynki i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy dobrze;
- pieczemy w temp. 180 stopni pod przykryciem bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około godzinę, do miękkości warzyw.
Smacznego 🙂