Żurek

Żurek z dobrego zakwasu, na włoszczyźnie z białą kiełbasą to podstawa jednego z dań Wielkanocy. Możesz podawać go jednak nie tylko w Święta, także na domowych, rodzinnych uroczystościach. Domowy żurek jest pyszny, prosty w przygotowaniu. Mój żurek jest z włoszczyzną i białą kiełbasą, możesz dodać do niego także 300 g posiekanego i podsmażonego aromatycznego boczku. Żurek wielkanocny smakuje podany z rzeżuchą, puree z ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny domowy żurek.

Co do zakwasu możesz kupić gotowy, o dobrym i krótkim składzie lub przygotować wcześniej ten z mojego przepisu. Wypróbuj zatem mój przepis na zakwas na żurek.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1/4 selera
  • 1 por – jasna część
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietanki 18 % lub 30 %
  • 4 białe kiełbasy parzone (390 g)
  • 2 łyżeczki masła

Do podania: rzeżucha, natka, kiełki, koperek, jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram. Obraną cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewam dwie łyżeczki masła.

Przesmażam na nim posiekanego drobno pora oraz cebulę. Smażę je na małej mocy palnika przez niecałe 10 minut. Gdy się zeszklą dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku oraz włoszczyznę w całości, mieszam, chwilę razem smażę.

Do garnka z włoszczyzną wlewam 1,5 bulionu, dodaję dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam moc palnika i gotuję do miękkości warzyw.

Gdy warzywa są delikatnie miękkie dodaję białe kiełbasy. Możesz również dodać 3 obrane i posiekane w niewielką kostkę ziemniaki. Zupę gotuję około 15 minut. Wlewam zakwas na żurek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, wsypuję łyżeczkę majeranku. Pod koniec gotowania dodaję cztery łyżki śmietanki.

Porada. Jeśli dodajesz kwaśną śmietanę, należy ją zahartować. W tym celu do szklanki wlewam gorący wywar, dodaję dwie łyżki śmietany i energicznie mieszam do rozpuszczenia. Następnie wlewam szklankę powoli do gotującego się żurku. W przypadku słodkiej śmietanki, nie ma potrzeby hartowania.

Z żurku wyławiam włoszczyznę, kroję marchew w talarki i dodaję z powrotem do zupy. Możesz także wyjąć ugotowaną w żurku kiełbasę, pokroić ją w talarki, podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy.

Żurek podaję sam lub z puree ziemniaczanym. Koniecznie z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekaną w plasterki białą kiełbasą. Żurek na talerzu udekoruj rzeżuchą, natką, koperkiem lub kiełkami.

Jeśli lubisz, do żurku na talerzu możesz dodać odrobinę chrzanu (tartego świeżego lub ze słoiczka).

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *