Ćwikła

Domowa ćwikła jest banalnie prosta przygotowaniu i super smaczna. Wystarczą dwa podstawowe składniki i przyprawy, aby otrzymać idealny dodatek do wszelakich pieczeni. Ćwikłę podasz bowiem do mięsnych pieczeni, szczególnie pasztetów, pieczonej szynki lub schabu, jajek na twardo i potraw wielkanocnych. Ćwikła pojawia się obok sałatek jajecznych, ze śledziem oraz marynowanych warzyw, np. ogórków lub grzybków. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową ćwikłę z chrzanem.

Ćwikła


SKŁADNIKI:

  • 2 spore ugotowane buraki
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie domowej ćwikły zaczynam od umycia i ugotowania do miękkości dwóch dużych buraków. Możesz je także upiec zawinięte w folię aluminiową. Wystudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do startych buraczków dodaj trzy łyżeczki tartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka), wymieszaj.

Do buraczków z chrzanem dodaj dwie łyżeczki cukru pudru oraz dwie łyżki soku z cytryny. Składniki zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Ćwikłę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Następnego dnia sprawdź smak ćwikły i w razie potrzeby dopraw do smaku chrzanem, sokiem z cytryny, cukrem, solą bądź pieprzem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *