Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek do kawy. To drożdżówki świetne także na imprezę lub karnawał. Ciasto z przepisu wychodzi bardzo puszyste. Drożdżówki są wilgotne w środku dzięki masie makowej z bakaliami.  Wszystko dopełnia maślana i pachnąca kruszonka. Ciasto na drożdżówki możesz posmarować dowolnymi powidłami, konfiturą lub marmoladą, przygotować z nadzieniem serowym, udekorować kruszonką lub polać lukrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na mięciutkie drożdżówki z masą makową i kruszonką. Tu także przepis na pyszny, domowy makowiec.

Drożdżówki z makiem i kruszonką


SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 50 g cukru
  • 80 g masła + 40 g
  • 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • spora szczypta soli
  • 600 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami
  • 4 spore łyżki powideł śliwkowych, u mnie domowe powidła śliwkowe z czekoladą

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK:

Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała – ma być letnie – nie za gorące, nie za zimne.

Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka – 125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

80 g masła rozpuścić.

Do dużej miski przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie.

Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.


PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Wszystkie składniki kruszonki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek.

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

Gotową kruszonkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.


Po godzinie wyrośnięte ciasto drożdżowe chwilę powyrabiać, następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta.

Ciasto równomiernie posmarować kolejno powidłami śliwkowymi oraz masą makową, omijając brzegi. Powidła możesz zastąpić dowolnym dżemem lub konfiturą. Pasować będzie dżem z czarnej porzeczki, wiśni lub jagód.

Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki.

Drożdżówki ułożyć nadzieniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem (40 g), odstawić na 20 minut. Między drożdżówkami zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C (program grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Drożdżówki przed włożeniem posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec około 20 minut do ładnego złotego koloru. Z kruszonki możesz zrezygnować, wtedy upieczone i wystudzone drożdżówki udekoruj lukrem. Najlepiej domowym lukrem cytrynowym.

Zasmakuj Kuchni

Smacznego.

Jeśli lubisz drożdżowe wypieki z makiem polecam Ci mój sprawdzony przepis na drożdżowy wieniec z masą makową – wilgotny, pyszny i efektowny.

Drożdżowy wieniec z makiem

6 odpowiedzi na “Drożdżówki z makiem”

    1. Cieszę się:) Polecam gorąco. Drożdżówki są miękkie kilka dni i wilgotne, warto poczęstować rodzinę:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *