Proste i pyszne pieczone mięso z kurczaka. Chrupiąca skórka z soczystym i delikatnym mięsem to super pomysł na danie obiadowe. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso podasz do wszelakich potraw z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), ryżu, kasz. Do pieczonego kurczaka w tej wersji pasować będą surówki, np. surówka z sałaty lodowej, surówka z pora, buraczki zasmażane bądź bogata w składniki i kolorowa sałatka z rukoli. Pieczone kawałki kurczaka podasz na obiad w tygodniu, na uroczyste spotkanie z rodziną bądź święta. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone udka kurczaka.
SKŁADNIKI:
- 6 sztuk ćwiartek z kurczaka
- 6 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- majeranek, oregano, lubczyk, słodka papryka, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie pieczonego mięsa zaczynam od dokładnego umycia go pod bieżącą, zimną wodą. Mięso od razu układam do naczynia żaroodpornego.
Trzy ząbki czosnku obieram i przepuszczam przez praskę. W miseczce mieszam składniki marynaty: sześć łyżek oliwy, cztery łyżki sosu sojowego, czosnek oraz przyprawy:
- majeranek, oregano, lubczyk, słodka papryka, pieprz
Marynatą nacieram mięso.
Porada. Do marynaty możesz dodać łyżeczkę musztardy, a sos sojowy zastąpić solą.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Mięso wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 60 minut. Podczas pieczenia kawałki kurczaka polewam dwa razy powstałym sosem.
Porady. Przed wstawieniem kurczaka do piekarnika możesz położyć na nim dwie – trzy łyżeczki masła.
Upieczony kurczak świetnie smakuje z potrawami z ziemniaków, kaszą lub ryżem. Pasują wszelakie warzywa gotowane, pieczone, surówki..
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Przygotuję na drugi dzień świąt, do bigosiku jarskiego z Pani przepisu:)
Super, smacznego 😉