Udka pieczone

Proste i pyszne pieczone mięso z kurczaka. Chrupiąca skórka z soczystym i delikatnym mięsem to super pomysł na danie obiadowe. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso podasz do wszelakich potraw z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), ryżu, kasz. Do pieczonego kurczaka w tej wersji pasować będą surówki, np. surówka z sałaty lodowej, surówka z pora, buraczki zasmażane bądź bogata w składniki i kolorowa sałatka z rukoli. Pieczone kawałki kurczaka podasz na obiad w tygodniu, na uroczyste spotkanie z rodziną bądź święta. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone udka kurczaka.

SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk ćwiartek z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • majeranek, oregano, lubczyk, słodka papryka, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie pieczonego mięsa zaczynam od dokładnego umycia go pod bieżącą, zimną wodą. Mięso od razu układam do naczynia żaroodpornego.

Trzy ząbki czosnku obieram i przepuszczam przez praskę. W miseczce mieszam składniki marynaty: sześć łyżek oliwy, cztery łyżki sosu sojowego, czosnek oraz przyprawy:

  • majeranek, oregano, lubczyk, słodka papryka, pieprz

Marynatą nacieram mięso.

Porada. Do marynaty możesz dodać łyżeczkę musztardy, a sos sojowy zastąpić solą.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Mięso wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 60 minut. Podczas pieczenia kawałki kurczaka polewam dwa razy powstałym sosem.

Porady. Przed wstawieniem kurczaka do piekarnika możesz położyć na nim dwie – trzy łyżeczki masła.

Upieczony kurczak świetnie smakuje z potrawami z ziemniaków, kaszą lub ryżem. Pasują wszelakie warzywa gotowane, pieczone, surówki..

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Udka pieczone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *