Dziś mój sprawdzony przepis na soczyste pieczone piersi kurczaka z pomidorkami koktajlowymi. Aromatyczne, delikatne, kruche. W treści znajdziecie przepis plus kilka porad. Pieczone piersi kurczaka w ziołach świetnie komponują się z ziemniakami pieczonymi lub puree, ryżem lub kaszą. Polecam podawać je z delikatnymi sałatami ze śmietaną/jogurtem lub winegretem, surówkami, warzywami z wody, młodą kapustą lub moją sprawdzoną i pyszną sałatką z rukoli.
Pieczone piersi kurczaka
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka – 350 g
- 18 pomidorków koktajlowych z gałązkami
- nieduża, cała główka czosnku
- sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, oregano
- olej rzepakowy
Uwagi do przepisu:
Aby mięso było soczyste warto je zamarynować, najlepiej przez całą noc. Do przypraw możecie dołączyć ostrą paprykę i tymianek, jeśli lubicie.
Zamiast przekrojonej wzdłuż całej główki czosnku (z łupinką) można rozgnieść 3 ząbki czosnku i natrzeć nimi mięso jako jeden ze składników marynaty.
Jeśli macie mięso o większej wadze, wydłużcie proporcjonalnie czas pieczenia.
Mięso można przed pieczeniem krótko obsmażyć na patelni.
Do pieczonego mięsa, oprócz pomidorków można dodać spore kawałki cukinii i ćwiartki cebuli.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi myję, oczyszczam z jasnych błon i układam w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Przyprawiam z obu stron, polewam olejem, około 6-7 łyżek. Nacieram mięso z obu stron. Naczynie przykrywam i odstawiam na noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu, odłóżcie mięso chociaż na 2-3 godziny.
Przed pieczeniem piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Pomidorki myję, 8 sztuk kroję na pół. Układam je do naczynia z mięsem. Czosnek kroję wzdłuż na pół, dodaję do mięsa i pomidorków.
Wstawiam mięso na środkową półkę piekarnika i piekę 40 minut. W zależności od grubości mięsa, piersi mogą być gotowe już po 35 minutach. Podczas pieczenia piersi nie przekręcam na drugą stronę, jedynie polewam 1-2 razy powstałym sosem, ale nie jest to konieczne.
Pieczone piersi kurczaka podaję na talerzu w całości lub pokrojone w plastry. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówkami, buraczkami, warzywami z wody, sałatą ze śmietaną/jogurtem lub winegretem.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Mniam mniam 🙂
🙂👍
Wiem co upiekę w weekend;) do mizerii .
Pozdrawiam
Hania
Super 🙂👍
Super obiadek z ziemniaczkami i koperkiem:))
🙂👍
Przepyszne. Uwielbiam Pani przepisy na mięso.
Bardzo mi miło 🙂😉