Aromatyczne placki z batatów z dodatkiem cebuli, czosnku, mąki i jajek to pyszna propozycja na ciepłe śniadanie, obiad i kolację. Doprawione kurkumą i gałką muszkatołową. Podasz je z jogurtem i pomidorami bądź w wersji obiadowej z warzywnym sosem. Chrupiące i proste w przygotowaniu. Placki warzywne, które smakują na ciepło i zimno. Placki najczęściej podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem i cebulą. Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z batatów.
Placki z batatów
SKŁADNIKI:
- 2 bataty – 460 g
- 1 cebula – 100 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- po pół płaskiej łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek siekam drobniutko w malakserze lub ścieram na tarce.
W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki:
- 2 starte bataty
- 1 drobniutko posiekana cebula
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- 3 całe jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
Całość dokładnie mieszam.
Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową, mieszam.
Łyżką nabieram niewielką porcję i smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
Olej rzepakowy zastąpić możesz oliwą bądź masłem klarowanym.
Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.
Placki podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem i cebulą.
Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym.
Smacznego
Placki z batatów