Placki z batatów

Aromatyczne placki z batatów z dodatkiem cebuli, czosnku, mąki i jajek to pyszna propozycja na ciepłe śniadanie, obiad i kolację. Doprawione kurkumą i gałką muszkatołową. Podasz je z jogurtem i pomidorami bądź w wersji obiadowej z warzywnym sosem. Chrupiące i proste w przygotowaniu. Placki warzywne, które smakują na ciepło i zimno. Placki najczęściej podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem i cebulą. Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z batatów.

Placki z batatów


SKŁADNIKI:

  • 2 bataty – 460 g
  • 1 cebula – 100 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • po pół płaskiej łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek siekam drobniutko w malakserze lub ścieram na tarce.

W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki:

  • 2 starte bataty
  • 1 drobniutko posiekana cebula
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 3 całe jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej

Całość dokładnie mieszam.

Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową, mieszam.

Łyżką nabieram niewielką porcję i smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Olej rzepakowy zastąpić możesz oliwą bądź masłem klarowanym.

Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.

Placki podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem i cebulą.

Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym.


Smacznego

Placki z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *