Sos pieczarkowy

Pyszny i prosty przepis na sos pieczarkowy z kilku podstawowych składników. Aromatyczny sos pieczarkowy, który podasz do kasz, ryżu, makaronów. Świetnie smakuje z mięsem pieczonym lub smażonym i potrawami z ziemniaków (kopytka, puree, kluski śląskie, placki). Do domowego sosu pieczarkowego śmiało można dodać posiekaną ostrą papryczkę, cukinię lub paprykę, np. czerwoną. Cebulę możesz zastąpić kawałkiem pora – jasną częścią. Sos pieczarkowy smakować będzie z kotletami mielonymi lub pieczonym kurczakiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy z cebulką i czosnkiem oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 500 g pieczarek
  • po większej szczypcie soli, pieprzu, majeranku, lubczyku, papryki słodkiej
  • 6 łyżek śmietanki 12 % lub 18 %

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj 500 g pieczarek, trzy ząbki czosnku oraz średniej wielkości cebulę.

Cebulę i trzy ząbki czosnku obierz, posiekaj drobno.

Na trzech łyżkach oliwy przesmaż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż je na małej mocy palnika przez 8 minut, do lekkiego zeszklenia.

Porada. Trzy łyżki oliwy możesz zastąpić łyżką masła klarowanego lub dwoma łyżkami oleju.

Pieczarki obierz i umyj. Nie musisz obierać pieczarek, wystarczy że dokładnie je umyjesz.

Pieczarki posiekaj na kawałki. Dodaj do cebuli z czosnkiem.

Całość smaż pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 15 minut.

Pod koniec sos dopraw większą szczyptą soli, pieprzu, majeranku, lubczyku oraz mielonej słodkiej papryki. Wlej sześć pełnych łyżek śmietanki 12 %, zamieszaj.

Smaż bez przykrycia przez 5 minut na średniej mocy palnika.

Porady.

  1. Możesz użyć innej mieszanki przypraw z solą i pieprzem, np. z dodatkiem takich ziół jak: oregano, ostrej papryki lub mielonej kolendry.
  2. Śmietankę możesz zastąpić 18 %, a nawet tłustszą. Bądź, jak wolisz dwiema łyżkami kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Sos pieczarkowy smakuje z mięsem, makaronami, kaszą, ryżem lub potrawami z ziemniaków (placki, kopytka, kluski śląskie).

Danie przed podaniem udekoruj natką lub koperkiem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *